M U M I A

MUMIA je osnovana 2002. god. sa ciljem da se poboljša informisanje stanovništva i doktora o problemima sa kojima se sreću žene u menopauzi. Prvi predsednik je bila Prof. dr Milka Drezgić.

  
Menopauza predstavlja period u životu žene koji nastaje godinu dana posle poslednje menstruacije i traje do kraja života. Period u kome počinju da se javljaju tipične tegobe, a još uvek postoje menstruacije, često u nepravilnim intervalima, naziva se klimakterijum. 


Najčešće tegobe u tom periodu su: talasi vrućine (valunzi), razdražljivost, pojačana nervoza, nesanica, depresivnost, česte promene raspoloženja, loša koncentracija, smanjena seksualna želja, bolovi u kostima, mišićima, zglobovima, ubrzano starenje kože i sluzokoža, suvoća sluzokoža, češće infekcije mokraćnih puteva itd. Hronične komplikacije obuhvataju ubrzanu aterosklerozu, povišen pritisak, infarkt, izliv krvi u mozak, osteoporozu itd.  
Neophodno je da se žene jave odmah kada osete prve simptome da bi se testirale, procenilo njihovo zdravstveno stanje i odlučilo o najboljem načinu lečenja. 


Kod žena sa izraženim tegobama hormonska supstituciona terapija predstavlja jedini pravi način lečenja. Njome se samo dodaje nedostajuća količina estradiola, progesterona i, nekada, testosterona. Prethodno se isključuju kontraindikacije. Hormonska terapija se primenjuje bar do 55. godine života.

 

Fitoestrogeni NISU zamena za hormonsku terapiju.  
Sve je veći broj mladih žena koje pre 40. godine udju u menopauzu. Njima je neophodno uvesti terapiju da bi se sprečile komplikacije, a neuvodjenje terapije iz predrasuda ili nepoznavanja oblasti, povlači konsekvence. 


Danas ne postoje «podeljena mišljenja o terapiji polnim hormonima» jer se jednom godišnje sastaje Evropski Bord za menopauzu koji ima 10 članova. Tom prilikom se na osnovu svih objavljenih studija u prethodnih godinu dana donose zaključci i formira Vodič koji je aktuelan za tu godinu. Svim zainteresovanim članovima MUMIA udruženja se Vodič odmah prezentuje posle sastanka, preveden na srpski.


Nedopustivo je da žene koje žive u Srbiji 21. veka imaju tegobe menopauze i lošiji kvalitet života. Pobeđivanjem predrasuda, praćenjem aktuelnih stavova o hormonskoj terapiji i uvođenjem terapije na vreme postiže se kvalitetan život žene od koje se mnogo očekuje u profesionalnom i porodičnom planu.

  • Facebook Clean Grey